Petrić: Znam dobro situaciju u klubu, želimo u Evropu

09. 01. 2024.

Posle osam godina od odlaska sa Banovog brda, Gordan Petrić se vratio u Čukarički gde je promocijom i prozivkom igrača pred početak zimskih priprema zvanično otpočeo drugi mandat.

Petrić će nakon Dušana Kerkeza i Igora Matića biti treći trener Brđana ove sezone. Kako je istakao, sada ima želju da završi ono što nije uspeo tokom prvog boravka u Čukaričkom.

– Vratio sam se posle osam godina u Čukarički. U prvom mandatu sam završavao licencu i jedan od razloga što sam se vratio opet je to što mislim da sam dužan ostao klubu, i klub meni. Ne u finansijskom smislu, nego da pokažem koliko mogu. Znam dobro situaciju u klubu, igrače prateći njihov rad, a sa nekoliko njih sam radio u prvom mandatu – rekao je Petrić.

Osvrnuo se zatim i na ono što se promenilo nakon njegovog odlaska.

– Mogu da primetim da su se promenile prostorije, žao mi je što Čukarički nije obezbedio ili nije mogao da obezbedi bolje uslove za rad. Prošli put kad sam preuzimao ekipu dosta igrača je odlazilo i dolazilo, sada nije tako. Mnogo je bolja situacija, dosta mladih igrača i ne očekuju se velike promene.

Petrić će na raspolaganju imati većinu igrača iz prvog dela sezone, dok su klub napustili samo napadač Sandej Adetunđi koji je otišao i Celje, dok je završen odlazak i Lutera Singa.

– Imam veliki broj igrača na raspolaganju i to su igrači na istom nivou. Može biti problem da animirate njih 25, a ne mogu svi da igraju, dobiju istu minutažu. U nekim drugim klubovima znate ko su 13 ili 14 igrača, ali ovde su svi zaista podjednaki – kazao je Petrić i osvrnuo se na potencijalni dolazak napadača pošto u ovom momentu može da računa na Cvetkovića i Ze Marija:

– Čukarički je privatan klub i u razgovoru sa direktorom Matijaševićem sam rekao da su oni ti koji određuju o dolascima i odlascima. Naravno da ću ja dati završu reč kad stigne neka ponuda. Ali, ovo je privatan klub, drugačija priča i ne mogu da tražim nešto ekstra ukoliko klub ne može da ispuni. Dovoljan je igrački kadar, a da li nam je potreban napadač, možda i to ćemo videti.

Upravo je pomenuti Cvetković skrenuo talentom pažnju na sebe.

– Prvu utakmicu je igrao protiv Železničara i kada je ušao videlo se da ima nešto što bi trebalo da ima centarfor. Ima kvalitet, ali mora da nastavi da radi jer to je proces koji traje. Oni su deca, kao što sam ja bio. Jedan meč odigraš dobro, pa misliš da si majstor fudbala, pa dve loše. I tu mi moramo sve da ispratimo, jer trener nekada ne treba da bude trener, već pedagog.

Čukarički je jesenji deo sezone završio na četvrtom mestu na tabeli sa 29 bodova posle 19 rundi, osam manje u odnosu na TSC koji je ispred njih.

– Gledao sam utakmice svih klubova koji su igrali u Evropi. Bilo je mečeva na kojima nisu imali sreće, ima dosta talentovanih i mladih igrača, a svi oni moraju da znaju da postoje dečije bolesti kroz koje će morati da prođu. Mislim da smo mi kao zemlja izgubili to što smo nekad imali, da smo bili tehnički potkovani. To lepo izgleda u našem prvenstvu, ali kad izađete u Evropu to se oseti. Ako niste bar tehnički potkovani, kad dođe ozbiljan rival to se vidi posle deset minuta. Za rad na takvim stvarima uvek mora da se nađe vremena. Kao što košarkaši šutnu ko zna koliko lopti, a imaju utakmice, tako i mi moramo da nađemo vremena pogotovo za mlađe igrače. Taktikom možete da se bavite svakog dana, ali to nekad optereti. Fudbal je jednostavna igra, ali vi ne možete stalno da menjate. U našoj ligi samo tri ili četiri ekipe mogu u datom trenutku da promene nešto i iznenade vas. Sve ovo ostalo je uglavnom isto.

Brđani će se za nastavak sezone pripremati u Beogradu pa na Kipru, gde će boraviti od 18. januara do prvog februara. U Limasolu će odigrati pet prijateljskih utakmica, najpre protiv kiparskog drugoligaša čije će ime naknadno biti poznato (21. januar), potom AEZ Zakakijua sa Kipra (24. januar), jermensog Ararata (28. januar) i na kraju dva srpska kluba, Voždovca (29. januar) i Vojvodine (31. januar). Kada su u pitanju mečevi u prestonici, Petrić kaže da u ovom momentu nije lako to realizovati.

– Vrlo je teško organizovati prijateljski meč u Beogradu, zbog terena i toga što je mali broj ekipa u trenažnom procesu. Idemo na Kipar 18. i tamo imamo pet mečeva. Nadam se da ćemo sve odigrati, jer se nekad na pripremama dogode otkazivanja u danu.

Kada su ciljevi u pitanju, Petrić ističe da je to ono, čemu Čukarički sezonama unazad stremi.

– Uslov se zna, to je Evropa. Ne mislim da samo Čukarički gleda tako, nego i svi ostali klubovi poput TSC, Vojvodine, Novog Pazara i biće zanimljivo do kraja. Prilično je ujednačena liga i svi klubovi su tu negde blizu.

Belo-crne ne čeka nimalo lak posao u nastavku, s obzirom da veliki broj klubova ima slične ambicije.

– Nisam iznenađen stanjem na tabeli. Partizan je imao mogućnost da se odmara i pred kraj je pokazao karakter. Namestili su se, doveli dosta novih igrača. Ništa nije gotovo ima još do plej-ofa, duga je ovo polusezona. Partizan je imao više vremena, a sa druge strane Zvezda teret Evrope i to se videlo.

U drugom delu, Čukarički čeka i četvrtfinale Kupa Srbije protiv Vojvodine.

– Znamo da je Čukarički igrao Evropu, a videlo se koliko je teško bilo igrati na dva fronta. Nadam se da sada kada se igra jedan meč sedmično, da će biti svežija ekipa i da ćemo dobijati one utakmice, koje bi trebalo da dobijamo. Čeka nas i borba u Kupu, a sigurno je da Vojvodina razmišlja slično kao i mi, da i oni žele polufinale – zaključio je Petrić.

Petrić je na raspolaganju imao većinu igrača, sem Anlivija, Sisoka, Ndiajea i Ze Marija čiji se dolazak očekuje naknadno. Ekipi su se sa pozajmica vratili golman Lazar Kaličanin, Uroš Miladinović i Mitar Ergelaš, dok će u srtučnom štabu pomoćnici biti Goran Stanić i Blažo Bulatović, za kondiciju će zadužen biti Dejan Odavić, a rad sad golmanima Oliver Kovačević. Analitičar će i dalje biti Nenad Stanović, uz Nikolu i Nenada Đokića, tim menadžer Dragan Mance, a ekonom Nenad Pavlović.

Podelite sa drugima

Пласман обезедио Sofascore