O nama

Fudbalski klub Čukarički je osnovan 4. jula 1926. godine u radničkom delu stare Čukarice, u kafani „Majdan“. Prema osnivačkom programu poneo je ime „ČSK – Čukarički sportski klub“. Određene su klupske boje belo-crne što je održano i do danas.

Prvi predsednik kluba fudbalskog kluba je bio Miloš Ilić, rezervni vazduhopovni kapetan prve klase i prvi srpski avijatičar. U početku tim je trenirao i igrao na terenima oko Vilimana i Makišu i u Prepolačkoj ulici na Mihajlovcu. Vremenom, prostorije su obezbeđene u Zrmanjskoj ulici, a teren ispod Sokolane.

Dres Čukaričkog su uoči Drugog svetskog rata, kao i u toku samog rata nosili istaknuti fudbaleri kao što su Blagoje Moša Marjanović, Franjo Joža Giler, Aleksandar Petrović Pikavac, Đorđe Jovanić, Matija Perlić i drugi.

Po okončanju rata Čukarički je igrao u nižim rangovima jugoslovenskog fudbala, ali je imao veoma zapaženu ulogu. Krajem 70-tih godina Brđani su ušli u Srpsku ligu, gde su godinama bili pri vrhu. U sezoni 1971/72 ostvaren je tada istorijski plasman u Drugu saveznu ligu.

Pogledajte naš promo video

Početkom 90-tih godina FK Čukarički je igrao u trećem rangu jugoslovenskog fudbala, nedugo potom dve sezone je proveo u drugom rangu, a član najvišeg ranga je od sezone 1995/96. U sezonama 1996/97 i 1997/98 Čukarički je nastupao u međunarodnoj konkurenciji, u okviru Intertoto kupa, gde je između ostalog igrao mečeve protiv ekipa kao što su nemački Karlsrue, francuski Monpelje, holandski Groningen…

Čukarički je krajem 2011. godine bio pred ispadanjem iz Prve lige Srbije, čak i pred potpunim gašenjem. Zatim ga je preuzela kompanija ADOC iz Beograda na čelu sa Draganom Obradovićem koji je kupio Čukarički na javnom nadmetanju. Uz pomoć veterana i prijatelja kluba, Čuka je napokon stala na „zdrave noge“.

U narednim godinama krenuo je veliki uspon kluba. Čukarički se najpre vratio u Super ligu 2013. godine i već sledeće sezone igrao je Evropu. Naš tim je sezonu završio na petom mestu, tri manje od trećeplasirane Jagodine i jednim manje od četvrtoplasirane Vojvodine. U sezoni 2014/15 Čukarički je ostvario najveći uspeh, osvajanjem Kupa Srbije.

Klub je pet puta bio treći u Super ligi Srbije, u sezonama 2014/15, 2015/16, 2020/21, 2021/22 i 2022/23. U prethodnim sezonama Brđani su šest šuta učestvovali u evropskim takmičenjima, najveći uspeh bili su plasmani u treće kolo Lige konferencije (2021/22) i treće kolo Lige Evrope (2022/23). U tekućoj sezoni Čukarički je prvi put igrao u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja, konkretno u Ligi konferencije, u kojoj je za rivale imao mađarski Ferencvaroš, italijansku Fiorentinu i belgijski Genk.