Gordan Petrić: Zadovoljan sam odrađenim pripremama na Kipru

01. 02. 2024.

Čukarički je odradio bazični deo u Limasolu, ali će jasnu sliku oko tima šef stručnog štaba Čukaričkog dobiti tek u Beogradu. Razlogu jesu izostanci i povrede, zbog kojih nije mogao da ima sve igrače na raspolaganju, a na sve se nadovezao i zdravstveni problem koji je zadesio povratnika u redove belo-crnih, Slobodana Tedića.

Kada se podvuče crta i pogleda učinjeno za dve sedmice rada na Kipru, Petrić kaže da je zadovoljan kako su protekle pripreme.

– Generalno sam zadovoljan kako su prošle pripreme i uslovima koje smo ovde imali. Iz svake situacije pokušavam da izvučem pozitivne stvari, nije kao da smo u Turskoj pošto tamo ima boljih terena i više protivnika. Zadovoljan sam kako su se igrači ponašali, načinom na koji su trenirali. Bilo je upala što je i normalno, da li su igrači navikli na ovakav način rada ja ne znam. Znamo svi šta se dogodilo sa Tedićem, drago mi je što se sve završilo na najbolji mogući način i što se njega tiče, kad on bude spreman može da počne sa treninzima – rekao je Petrić.

Čukarički je na Kipru odigrao četiri utakmice. Tim sa Banovog brda je savladao Enad (1:0), potom i AEZ Zakakiju (3:1), da bi onda usledio poraz od Ararata (0:3) i pobeda protiv Voždovca 2:1 (1:0; 1:1) u utakmici koja je trajala 105 minuta.

– Odigrali smo dva meča protiv kiparskih timova, jedan sa internacionalcima i jedan sa domaćom ekipom, Voždovcem. Zadovoljan sam ponašanjem na terenu i svim ostalim stvarima koje je trebalo da uradimo, pre svega trčanjem. Što se tiče same igre, u datim trenucima i jesam, i nisam bio zadovoljan. Sve u svemu, kada se podvuče crta, mogu da konstatujem da je odrađen dobar posao.

U planu je bila i peta kontrolna utakmica, generalna proba protiv Vojvodine, ali je meč otkazan usled loših vremenskih uslova.

– Malo nas je poremetilo to što nam je meč sa Vojvodinom otkazan. To ćemo morati da nadomestimo, uspeli smo da promenimo i modifikujemo plan rada poslednjih dana. Trebalo je da imamo utakmicu, da onda putujemo nazad za Beograd, pa u petak da bude slobodan dan. Zbog otkazivanja meča, u sredu smo odradili dva treninga, pa ćemo u četvrtak još jedan imati na Kipru i onda će igrači imati tri slobodna dana u Beogradu.

U ovom momentu, Petrić i dalje nemaju jasnu sliku oko startnih jedanaest.

– U glavi još uvek nemam startnih jedanaest. Rekao sam igračima da će na teren izaći ekipa koja po mojoj, i po proceni stručnog štaba bude takmičarska da se u početku uzimaju bodovi. Kasnije će nam se pridružiti povređeni igrači, biće još veća i jača konkurencija i sigurno drugačija problematika.

Brđani najviše imaju problema oko pozicije napadača, ali i levog beka, pošto je jedini igrač na toj poziciji Nemanja Tošić koji se ranije vratio u Beograd gde je nastavio terapije usled povrede koju vuče još iz prvog dela sezone.

– Tošić se vraća treninzima u ponedeljak, on tu povredu vuče od polusezone. Rekao sam igračima da je trebalo da takve probleme reše tokom pauze i dođu na okupljanje u najboljem mogućem stanju. Nemanja ima problem sa zglobom, nadam se da je sve u redu i da će u ponedeljak početi da trenira sa ekipom. Moramo da budemo vrlo obazrivi kada su u pitanju povređeni igrači, da slučajno kad uđu u trenažni proces ne dođe do nekih drugih problema.

Petrić ističe da je zadovoljan igračima koje ima na raspolaganju, ali i da bi idealno bilo dovesti još jednog napadača.

– Po dolasku sam istakao da je Čukarički specifičan klub, privatan. Ljudi koji vode klub odlučuju ko će otići i ko će doći. Kada je u pitanju angažovanje novih igrača, sve zavisi od Vinisijusa koji je tek pristigao, i Tedića koji je počeo oporavak nakon operacije. Videćemo kako će ući u trenažni proces, i u proces utakmica. Ako mene pitate, možda bi trebao angažovati još jednog napadača, ali o tome klub odlučuje. Na meni je da se snađem sa onom grupom igrača koju imam na raspolaganju.

Poslednje pojačanje Brđana je Vinisijus Melo, Brazilac koji je stigao iz Šarlota i koji je dan nakon dolaska na Kipar dobio šansu na utakmici protiv Voždovca.

– Pitao sam ga da li želi da igra čim je stigao, on je rekao da hoće. I protiv Voždovca je trebalo da igra prvih 45 minuta, sigurno da bi bilo malo teže, agresivnije na samoj utakmici jer bi bio starter, ali tako bismo najbolje videli gde je on trenutno. On još uvek nije spreman za 90 minuta, ali je već po prvom dodiru lopte pokazao da zna da igra fudbal. Treba imati strpljenja, ja se nadam da ćemo u potpunosti moći da računamo na njega kada bude bila reprezentativna pauza. Melo će postepeno dobijati to što treba da dobije kao igrač, već dva-tri meseca trenira individualno, ali kad počnete da radite sa ekipom to je totalno druga priča.

Sem Mela i Tedića, u klub je pristigao Korejac Đi-Un Jo, kao i Nemanja Milojević, dok se sa pozajmice iz Smedereva vratio golman Lazar Kaličanin, iz OFK Vršca ofanzivni vezni Uroš Miladinović, a na istoj poziciji iz Novog Pazara Mitar Ergelaš. Ovaj poslednji takođe je ranije napustio pripreme zbog povrede.

– Većinu tih igrača znam veoma dobro, Milojević je bio tu kad sam bio trener Čukaričkog 2016. godine. Oni su uspeli da se prilagode, vrlo dobro znaju kakav je sistem Čukaričkog. Kod nas su sve stvari jasne, tako da nema problema.

Petrić kaže da je pratio konkurente za pozicija koje vode u Evropu i da među tim klubovima nema velikih tajni.

– Sve se tu zna i nema tajni. Zna se Voždovac na koji način igra, koje igrače ima, Vojvodina, Novi Pazar takođe.. Ima dosta utakmica, jedanaest mečeva imamo u ovom delu, posle ide plej-of. Mnogo utakmica je ispred nas, u igri je još dosta bodova. Sad je akcenat na tome ko to može da izdrži, taj presing, psihički napor kada moraju da se osvajaju bodovi. Pratio sam ovo što može da se vidi, ko je sa kim igrao, video rezultate.

Na startu prolećnog dela, Čukaričkom sledi put u Surdulicu gde će gostovati Radniku.

– Radnik je jedna veoma čvrsta ekipa. Pogotovo kada igrate kod njih, videćemo. Nadam se da su moji momci svesni, pogotovo stariji igrači moraju da imaju to u glavi da su oni ti koji bi trebalo da „povuku” u utakmicama na početku. Moraju da daju maksimum i ono što se od njih očekuje. Mlađi su tu da kad pokažu šta mogu da urade, tako postave granicu ispod koje ne mogu da idu ispod. To je teško, stalno moraš da se dokazuješ i napreduješ.

Čukarički je jesenji deo završio sa 29 bodova i zauzima četvrtu poziciju na tabeli, sa osam bodova manje u odnosu na TSC.

– Sigurno da to jeste velika razlika, a da li može da se stigne? Pa može, ali može da bude i teško. To zavisi od nas, ali i od TSC i ostalih. Kad dođu međusobne utakmice i kad budemo igrali jedni protiv drugih, to bi moglo u dobrom delu da sve odredi.

Podelite sa drugima

Пласман обезедио Sofascore