Čukarički podržao akciju „U ritmu Čuke“

16. 05. 2024.

Dan uoči meča protiv Partizana na stadionu na Banovom brdu održana je prelepa akcija Udruženja građana za borbu protiv srčanog udara „Moja druga šansa“ sa fudbalskim klubom Čukarički, sa sloganom „U ritmu Čuke“. Brđani su prepoznali značaj podizanja svesti o kardiovaskularnim bolestima, koje predstavljaju vodeći uzrok smrti u Srbiji.

Akciju su uveličali Milan Lešnjak, direktor Omladinske škole Čukaričkog, golman prvog tima Nenad Filipović i prvotimac Bojica Nikčević. Lešnjak je podelio i lično iskustvo iz svog primera, s obzirom na to da je i sam preživeo infarkt.

– Nisam imao nikakve simptome. To se desilo iznenada, tokom noći oko pola 12. Taj dan mi je bio uobičajen, radio sam, kasnije sam se video se sa prijateljima, nikakav stres. Osetio sam neku vrelinu, kao da mi je neko vulkansku lavu stavio na grudi. I od tog trenutka sam postepeno osećao sve jači bol, kao da me neko bode direktno u srce. Odmah sam pozvao Hitnu pomoć i oni su me prevezli u Institut za kardiovaskulerne bolesti Dedinje, koja je bila dežurna bolnica. Te noći dobio sam dva stenta, koja su mi spasila život. Imao sam sreće. Ceo život se bavim sportom, profesionalno sam igrao fudbal. Nisam neko ko ima loše navike, živim poprilično zdravo, ali eto, desilo mi se. Sada redovno pijem terapiju, kontrolišem se i idem kod lekara – kazao je Milan Lešnjak.

Svoje iskustvo ispričao je i golman Filipović, čiji je otac preminuo pre četiri godine upravo od posledica srčanog udara. Čuvar mreže Brđana pozvao je sve ljude na preventivne preglede. Gost Čukaričkog bio je između ostalog i renomirani lekar, prof. dr Petar Otašević, kardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

– Holesterol može da bude povišen zbog greške u metabolizmu holesterola, koji se nasleđuje od roditelja, a može da bude povišen i zbog neodgovarajuće ishrane. Kada govorimo o holesterolu, nije nam samo važno koliko je ukupna vrednost holesterola, već koja je vrednost dobrog (HDL) i lošeg (LDL), kao i triglicerida. Ono što nas posebno zanima jeste odnos između dobrog i lošeg holesterola, odnosno što su vrednosti dobrog holesterola manje, a lošeg holesterola veće, to je veći rizik od kardiovaskularne bolesti, pre svega ateroskleroze. Ono što svakako savetujemo jeste da se do 40. godine barem jednom uradi takozvani lipidni profil, kako bi se videlo koliki je zapravo taj urođeni rizik, jer neke osobe imaju veoma visoke vrednosti holesterola i one su pod rizikom od razvoja akutnog infarkta i šloga već u dvadesetim godinama – kazao je Otašević, koji je potom još dodao:

– Pomoću posebnih formula računamo rizik koji, osim vrednosti holesterola, uzima u obzir pol, vrednosti krvnog pritiska, kao i da li osoba puši ili ne. Na osnovu toga dobijamo vrednosti koje nam kažu da li je pacijent pod niskim, umerenim ili visokim rizikom od razvoja kardiovaskularnog događaja. Ukoliko je pacijent pod visokim rizikom onda savetujemo terapiju lekovima. Prva linija su statini, ali ukoliko je neko imao kardiovaskularni događaj, uz standardne lekove mora uzimati i neke novije medikamente. Od nedavno imamo i dodatni korak, a to je inovativna terapija sa ciljanim delovanjem na jetru koja se dozira dva puta godišnje, a koja omogućava da još veći procenat pacijenata dostigne svoje ciljne vrednosti LDL holesterola. Nadamo se da će ova inovativna terapija uskoro biti dostupna za pacijente u našoj zemlji o trošku zdravstvenog osiguranja – objašnjava prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Brojnim medijskim ekipama potom se obratio i prof. dr Dragan Simić, kardiolog, predsednik Udruženja kardiologa Srbije.

– Najznačajniji faktor rizika za razvoj kardiovaskularnog događaja jesu neregulisane vrednosti lipida u krvi. Smatra se da su oni mnogo rizičniji faktor od cigareta, fizičke neaktivnosti, hipertenzije i dijabetesa. Napredovanje ateroskleroze pacijent ne oseća, nema tegobe, dok se u krvnim sudovima stvaraju plakovi. Ako naši pacijenti ne vode računa, prvenstveno o LDL holesterolu, svrstavaju se u kategoriju osoba koje imaju znatno veći rizik za rano dobijanje neželjenih kardioloških bolesti. Konkretno, svaka odrasla osoba bi trebalo da ima LDL holesterol ispod 3 mmol/l, a poželjno bi bilo da taj LDL holesterol bude i ispod 2mmol/l. Ako osoba, na primer ima prosečno LDL holesterol 3,37 mmol/l, što je 20 odsto iznad gornje dozvoljene granice, treba da zna da ima 18 odsto veću šansu da dobije neki veći kardiološki događaj. Vrednost LDL holesterola direktno je u korelaciji sa šansom da se dobije srčani ili moždani infarkt, pa tako osobe koje su već imale neki kardiološki događaj, ili imaju ugrađen stent ili bajpas, vrednosti LDL holesterola ne smeju im prelaziti iznad 1,4 mmol/l – upozorio je Simić.

Da bi se unapredilo javno zdravlje u domenu kardiovaskularnih oboljenja, koje odnose najviše života i predstavljaju značajno opterećenje kako za pacijente, tako i za zdravstveni sistem, neophodno je da se udruženim naporima države, struke i udruženja pacijenata omogući dobra strategija za kontrolu i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti.

– Svi mislimo „neće baš mene“, ali to je pogrešno. Infarkt dolazi iznenada i ne bira ni pol, ni uzrast, ni osobu, ni rasu. Pacijenti, pre svega treba da slušaju svoje lekare/kardiologe, vode uredan život, redovno idu na kontrole i piju propisane lekove. Kada bi svako za sebe i svoje bližnje, učinio taj mali napor, verujem da bismo spasili veliki broj ljudskih života, da možemo prevenirati veliki broj infarkta i sprečiti fatalne ishode – kaže kaže Ivan Toljagić, predsednik Udruženja „Moja druga šansa“.

FOTOGALERIJA SA DOGAĐAJA (FOTOGRAFIJE: Moja druga šansa/Boško Karanović)

Podelite sa drugima

Пласман обезедио Sofascore